Waterloo car park reinstatement
Start
January 2016
End
February 2016
Client
Skanska
Location
London
VGC contract value
£60,000

VGC was contracted to reinstate and upgrade the Canterbury House overflow car park next to the Waterloo viaduct after test piling.

The works included cutting down nine reinforced concrete test piles to ground level. The surface was then planed off and renewed with 60mm binder course and 40mm wearing course.

As well as resurfacing, we created a new entrance for improved safe access. Finishing works included white-lining the parking bays, carrying out landscaping with topsoil and turf, and erecting new chain-link fencing. We coordinated plant, permits, access and materials to complete the job well within the allocated time period.

The works, alongside a busy street and special accommodation, were kept fully secure to ensure the safety of members of the public.

Shane working on the new car park entrance
Shane Kavanagh works on the new car park entrance

This contract, undertaken for the Wessex Capacity Alliance, is part of a project for Network Rail Infrastructure Ltd to increase train and passenger capacity at London’s Waterloo station and throughout the Wessex route.

The project includes bringing the old Waterloo international Eurostar terminal back into use for domestic train services. It will involve increasing the length of some platforms and altering the track. The test piles, up to 36 metres deep, had been driven into the ground below the car park to determine the ground conditions for the development works.