Landscaping around restaurant at Kew
Start
October 2018
End
April 2019
Client
Graham Construction
Location
London

Our teams are upgrading paths and roadways, building a new pavilion, and creating a Chinese garden.

Client Graham Construction has retained VGC to create a number of projects at Kew Gardens.

Paths and roadways

The team installed the entry road at Oxenhouse Lane (near the Lion Gate). They have also upgraded all-weather paths through the gardens near the children’s play area, using resin bound specialist surfacing. By laying the surface over black cellweb packed with ballast, we created a surface which is suitable for wheelchair users and pushchairs, while allowing water to drain through.

Kew Gardens pavilionPavilion

Enabling works included the demolition and reinstatement of a 4 metre deep basement area, and we installed a 55m3 soakaway using an appropriately designed temporary works system.

We rearranged and compressed a three-day concrete pour into just two days in order to have the slab laid before the local school half-term, when the gardens are particularly busy.

We laid reinforced concrete foundations for the upgraded Pavilion restaurant, including

  • earthworks
  • drainage (surface and foul water)
  • ducting for power and communications cables
  • cable installations.

We did groundworks and landscaping, including a raised wooden walkway and a new all-weather area using resin-bound surfacing around the restaurant.

In addition, our team laid a Chinese stone garden. The designer of the garden thanked our team for their ‘impressive standards’.

Chinese garden landscaping
Catalin and Razvan working on the new Chinese garden

Site of special scientific interest (SSSI)

Kew Gardens is a site of special scientific interest. VGC fenced off all working areas carefully to protect members of the public; we planned the fencing to ensure that trees were not damaged by any of the works.

This was one of a number of projects VGC was involved in for Graham Construction. See also the Wakehurst Gardens glasshouse project.