retaining wall being built
Start
February 2019
End
January 2020
Client
Balfour Beatty Living Places
Location
Earley, Reading

We are constructing a new park and ride facility to ease congestion in Reading town centre.

The project includes earthworks, drainage, lighting, surfacing and the access road for the new car park.

attenuation tanks
Attenuation tank 25m long x 2m wide: built using seven trench boxes, instead of trench sheets and frames, to reduce costs

Scope:

  • Site set-up, including traffic management, vegetation and site clearance
  • Drainage installations: three attenuation tanks, 12 inspection chambers and associated gullies
  • Construction of 133m cantilever retaining wall 6m high
  • Construction of access road (sub base, capping, asphalt and kerbs)
  • 255 space car park construction (BOD PAV85 system)
  • 1,200m ducting for charging points, ticket machine, street lighting and CCTV
  • Install and commission the above plus street furniture including bicycle stands, and bus shelters
  • Landscaping including seeding, tree planting, and installation of a ‘living wall’

‘We look after each other’

During a visit to the project, one of the Balfour Beatty managers had a heart attack. Graduate engineer Jack Davies, who had just completed a first aid course, and project manager Peter Bradley successfully administered first aid before paramedics arrived. They were highly commended for their life-saving actions in this year’s VGC staff awards.

Omar and Ryan on site
Students Omar and Ryan visited the site as part of their summer internships

Supporting young people into construction careers

Students Omar Miah and Ryan Waite visited the site as part of their summer internships for VGC. Omar commented: “Health and safety is emphasised a lot. Plant is used very carefully – there are strict guidelines and precautions that are put in place for safety reasons.”

About the project

Thames Valley park and ride worksite
Landscaping works

The scheme will reduce the peak time congestion experienced on the A4 during the morning and evening rush hours. It is funded by Wokingham Borough Council and we are delivering on behalf of principal contractor Balfour Beatty. This project followed other successful projects for client Balfour Beatty Living Places, including the Bell Foundry Lane upgrade project.

These form part of four-year package which Wokingham borough council awarded to Balfour Beatty Living Places in January 2018.